2012. május 27., vasárnap

Füvesítés után 6 héttel
2012.05.27. vasárnap

Elérkeztünk 6 héthez! 
A héten megtörtént a 4. fűnyírás is, a gyomok miatt most egy kicsit mélyebbre (3 cm) állítottam a fűnyírót, hogy elő segítsem a gyomok kikopását. Amúgy a gyepfelület kevesebb mint 5% szennyezett gyommal.




A mai napon kijuttatom a 6. hétre szánt műtrágya adagot. Az Eurogreen Olympia műtrágyáját szóróm ki ami P56-os adalékkal van dúsítva. A P56 egy növény erősítő szer, ami szegfű félékből kivont növényi hormont tartalmazz, ami természetes kivonat és nem toxikus. Ettől az adalék anyagtól megnő a stressztoleranciája a hőséggel, faggyal, szárassággal és a betegségekkel szemben, és serkenti a növényi ellátást segítő protein képződést.
Ez a lassú lebomlású elit műtrágya 0,4 - 1 mm szemcse nagyságú, hatóanyag tartalma 30 Nitrogén 5 Foszfor 9 Kálium


 

Mire jó a műtrágya?
- Nitrogén (N)
Zöldebbé teszi a füvet, a levélnövekedést fokozza.  Lassú és gyors felszívódó formában is árulják. Alkalmazása ellengethetetlen, tavasszal és nyáron igényli legjobban a gyep. Ősszel kerüljük a nagymértékű kiszóróst, mert a tél folyamán megnő a fű a hó alatt és tavasszal hópenészes lesz a emiatt füvünk. 

- Foszfor (P2O5)
Gyökérzetet erőteljes fejlődését segíti. Tavasszal korábban indítja be a növekedést, nyáron jobban felveszi a növény a foszfor miatt a műtrágyát és a vizet, ősszel pedig fokozza az oldalhajtások növekedését. 

- Kálium (K2O)
Nem olyan fontos alkot elem, mint a N vagy a P, de ellenállóbbá teszi a füvet, és jobban elfogja viselni a szárazságot és a betegségeket . Főleg ősszel kell kijuttatni. 


Az 5 kg műtrágyát Scotts EasyGreen műtrágyaszóró kocsival juttattam ki. Ez a profi repítőtárcsás műtrágyaszóró kocsi, alkalmas szemcsés műtrágyák pontos kijuttatására nagyobb gyepfelületeken. Finom beállításainak köszönhetően, pontosan szabályozható a kijuttatott tápanyag mennyisége. Tömör műanyag gumikerekei kényelmes munkavégzést tesznek lehetővé. Időjárásálló műanyag vázból és rozsdamentes acélból készült. 


Néhány jó tanács műtrágyaszóráskor:
  • Mindig annyi műtrágyát juttasson ki amennyit a csomagoláson a gyártó ajánl
  • Használjon mindig műtrágyaszórót, így egyenletesen tudja szétszórni a műtrágyát
  • Ha lehet, akkor röpítőtárcsás szórót használjon, mert egyenletessége miatt, nem lesz foltos a füve a műtrágyától.
  • A trágyaszórót soha ne a gyepfelületen töltse fel
  • A trágyaszóró reteszét megállás előtt zárja el, miután elindult utána pedig nyissa ki , így elkerülheti a műtrágya kifolyását. 
  • A fű legyen száraz, a talaj pedig nedves
  • Kijuttatás után azonnal indítsa el az öntözőrendszert.



20 cm-es föld minta a kertből, jó lehet látni a képen, hogy a 6. héten hol helyezkedik el a gyökér zóna a földben. 





Üdvözlettel:
Durucz Attila
Durucz kert - "A szép kerthez vezető út!"




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése