2012. december 28., péntek


Füvesítés után 7 hónappal
2012.11. hónap

Eljött a kertészeti szezon utolsó hónapja! Ennek a hónap a legnagyobb feladata, hogy az öntözőrendszer le legyen téliesítve. 

Az öntözőrendszert egy kompresszor segítségével lehet téliesíteni. A kompresszorral levegőt juttatunk a rendszerbe, a levegő segítségével összegyűjtjük az összes vizet  csövekben és az a szórófejeken keresztül távozik a szabadba. Az összes vizet nem lehet eltávolítani a rendszerből egy minimális víz mindig marad a csövekbe és a szórófejekben, de ezek nem okoznak kárósodást a locsolórendszerben.
A téliesítés időpontja október végétől - november végéig tart. Nem kell aggódni, ha egy - egy napon talaj menti fagyokra ébred vagy a levegő hőmérséklete 0 fok alatt van, ugyanis ettől még az öntözőrendszer nem károsodik, akkor van gond, ha talaj 20 cm vastagságban át fagy és nincs leürítve a rendszer, mert akkor bizony a jég szétnyomja a rendszer egyes részeit.
Ha nincs ideje vagy nem ért hozzá akkor érdemes profi szakembert hívni aki garanciát vállal a munkájára. Ilyen például a Durucz kert csapata is: www.kertfenntartas.com/ontozorendszer-karbantartas

Két jó tanács! 
- Október és november hónapban csak akkor kell öntözni, ha hőmérséklet tartósan 10 fok körül van akkor érdemes vizet kijuttatni a fűnek. 

- A füvet érdemes rövidre nyírni, mert a hosszú fűszálak a hó hatására eldől és befülled alatta, tavaszra pedig apró foltokban kirohad a gyep. Ezt a betegséget hópenésznek nevezzük.  


Üdvözlettel:
Durucz Attila
Durucz kert - "A szép kerthez vezető út"
www.kertepito.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése