2013. január 19., szombat


 A gyep ápolása

A nyírás

Minőségi gyep kialakításához a legfontosabb el feltétel a rendszeres nyírás. A gyakori nyírás oldalhajtások
kialakítására készteti a gyepet, ezáltal növeli sűrűségét és az asszimilációs felületet. A nyírás megakadályozza a gyep magszárba szökését is, erősítve a vegetatív hajlamot, ami a gyep hosszabb élettartamában nyilvánul meg.


A nyírás során eltávolított asszimiláló levélfelület ugyanakkor stresszt okoz a növénynek, melyre a gyepnövény alacsonyabb gyökértömeggel és gyökeresedési mélységgel, valamint csökken tartalék tápanyagképzéssel reagál. A nyírásra adott válaszreakciók érzékenyebbé teszik a gyepet a szárazsággal, a betegségekkel, de az ápolási hiányosságokkal szemben is. Ezért a nyírásnál kompromisszumot kell találni egyrészt a növény tűrőképessége, másrészt a felhasználás igénye között.
A nyírási magasság emelésekor például a gyep nagyobb asszimilációs felületet képez és fokozott gyökértömeg képzéssel reagál. Ennek gyakorlati haszna egyrészt a talaj nagyobb árnyékolása, illetve a mélyebb gyökeresedés következtében fellép fokozott szárazságtűrés, másrészről  pedig a nagyobb asszimilációs felület következtében fellép fokozott tartaléktápanyag képzés, ami az általános kondíció javulásában mutatkozik meg. Mivel ez fordítva is igaz, általánosságban elmondható az is, hogy minél rövidebb a nyírási magasság, annál fokozottabban kell a nyíráson kívüli egyéb ápolási műveleteket elvégezni.
A nyírás gyakorisága szoros összefüggésben van az egyéb ápolási műveletekkel, a gyep típusával, faj és
fajtaösszetételével, tápanyag-ellátottságával, az öntözéssel, az adott évszakkal, a karbantartó eszközök
színvonalával, a gyepfelület minőségével, stb.
Az általános nyírási magasság dísz- és sportgyepnél általában 3,5-5 cm, de az is fontos, hogy nyírásonként csak a levélhossz 1/3-át szabad eltávolítani.
Gyakori kérdés, hogy a levágott nyesedék tápanyag-utánpótlásként a gyepen maradhat-e. Erre azonban csak a helyi viszonyok ismeretében lehet választ adni. Az mindenesetre biztos, hogy csak száraz időben végzett gyakori nyírások és biológiailag kiegyensúlyozott talajélet mellett képzelhet el a nyesedék tarlón hagyása. Amennyiben azonban a mineralizációs folyamatok nem eléggé gyorsak, er teljes gyepfilc-képz ődés léphet fel, káros következményekkel.

A nyesedék eltávolítása mellett szóló érvek:
- nincs gyepfilcképződés
- kisebb a fertőzési veszély
A nyesedék rajta maradhat a gyepen, amennyiben:
- gyakori a nyírás, kevés a nyesedék, száraz az idő
- egyenletes a terítés
- talaj biológiai aktivitása magas

Kertépítés és kertfenntartás

Egy labdarúgópálya pl. évente kb. 1kg nyesedéket produkál négyzetméterenként, feltéve, hogy kb. 30 nyírásra kerül sor. Ez a mennyiség az adott nagyságú területen megfelel talajszerkezet és biológiai talajaktivitás mellett még éppen képes elbomlani, tápanyaggá alakulni. Nagyobb nyesedékképződés, illetve a hősszántartó száraz időjárás azonban káros gyepfilc képződéshez vezet, vagyis a nyesedéket, vagy annak egy részét feltétlenül el kell távolítani.
A növekedés intenzitása: A vegetációs idő szak során a füvek április-májusban érik el a növekedési maximumot, nyáron visszaesik a növekedés sebessége míg kora ősszel, augusztus végét l szeptember végéig a tavaszinál valamivel alacsonyabb, újabb maximumot ér el. Szeptember végét l a nyírások közötti id őszak lényegesen meghosszabbodhat.

A nyírások gyakorisága: A felhasználás célja erősen befolyásolja a nyírások számát és gyakoriságát. Míg egy mező , legelő , külterjes gyep évi 2-3 nyírással kezelhet , a labdarúgópályán átlagosan heti 1-2 fűnyírás történik, egy golfpálya esetében pedig mindennapi nyírásra van szükség a vegetációs időszak legintenzívebb időszakában.


A nyírási magasság mindig kompromisszum a növény igénye és a használat által támasztott követelmények
között. A sportcélú gyepnek simának és rugalmasnak kell lenni, hogy a labda guruljon, illetve pattanjon. Ez csak alacsony nyírási magasság mellett valósul meg, ami azonban összességében ellentétes a növény igényével. Kézenfekvő megoldás, hogy az alacsony vágási magasságot megfelelően gyakori nyírás mellett kell fenntartani, ebben az esetben a gyep kevésbé károsodik, illetve állapota egyenletesen fenntartható.

A következő táblázaton a nyírási magasságokat láthatjuk:
Gyeptípus:
Golfgreen
- Nyírási magasság: 4 - 7 mm , gyep magassága 4 - 7 mm
Golf fairway
- Nyírási magasság: 15 - 25 mm,  gyep magassága: 20 - 30 mm
Focipálya
- Nyírási magasság: 30 - 50 mm, gyep magassága:  40 - 60 mm
Díszgyep
- Nyírási magasság: 40 - 60 mm, gyep magassága: 60 - 80 mm
Park
- Nyírási magasság: 50 - 60 mm, gyep magassága: 60 - 100

A gyakori és rövid nyírásokat egyes fajok, fajták eltérően viselik el. Általános szabály, hogy a finomabb levél fajták jobban viselik az alacsony nyírást, mint széleslevelű társaik. A következő táblázat a nyírási magasság alsó értékeit mutatja különböző gyépképző fajoknál, amelyik
magasságnál a növény még nem károsodik, természetesen a nyírási magasság megfelel , fokozatos csökkentése mellett.

Agrostis stolonifera és a Agrostis capillaris
- Nyírási magasság  5 – 10 mm
Poa supina
- Nyírási magasság 10 – 20 mm
Festuca rubra és a Festuca ovina
- Nyírási magasság  20 – 30 mm
Poa pratensis és a Lolium perenne
- Nyírási magasság 30 – 50 mm



A nyírás gépei
A nyírás minőségét, tisztaságát, a gyep regenerálódásának gyorsaságát típustól függetlenül a f nyíró, illetve a
vágás minősége határozza meg.
A különféle típusok közül hazánkban a rotációs, forgókéses f nyíró a legelterjedtebb. Ez a fajta fűnyíró magasabb fű esetén is használható, árfekvése jó, nyírási minősége megfelel karbantartás esetén elfogadható. A szintén egyre gyakoribb, nagyobb területeken is használatos hengerkéses fűnyíró magasabb vágási minőséget, rövidebb nyírást tesz lehetővé. Nagy terület teljesítményű  magasabb beszerzési és karbantartási költségek jellemzik. Nem szabad elfelejteni azt a mindkét típusra érvényes szabályt, hogy csak egzakt beállítás tesz lehetővé jó minőség vágást.



Üdvözlettel:
Durucz Attila 
Durucz kert - "A szép kerthez vezető út!"



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése