2013. február 5., kedd



Mi a hátránya a mulcsozó fűnyírónak?

Kertépítés - Durucz kert
A mulcsozó fűnyírásnak az a nagy hátránya, hogy a gyep közé beaprított fűnyesedék nem tud olyan gyorsan lebomlani, mint amilyen gyakran újabb réteg kerül oda ezért a fű között egy idő után vastag filcréteg képződik, ami levegőtlené teszi a gyepet. A tápanyagot, a vizet nehezen veszi fel. Nyári hónapokban pedig be füled a gyep és ettől foltokban kikopik, a foltok helyére gyomok költöznek, amik elrontják az ápolt kertről alkotott képünket.
Ha mulcsozó, visszaaprító fűnyírót használunk akkor legalább egy évben kétszer gyepszellőztetés t kell végezni (ellentétben a fűgyűjtős fűnyírás  esetén amikor elég az évi egyszeri gyepszellőztetés), az az a betömődött száraz füvet ki kell tépni a gyep közül. Ezzel a gyep lazábbá válik, jobban szellőzik, gyeptrágyázás esetén a tápanyagok jobban eljutnak a gyökerekhez.

A gyepszellőztetés s végezhető kézi szerszámmal (ami egy elég keserves, derék törő mutatvány),  vagy bérelt villany, vagy benzinmotoros gyepszellőztetővel. Ezt az dönti el, hogy milyen nagy a gyepfelület, és milyen gyakran végzi ezt a kertápolási munkát.

Komposztálás.

A kitépett, elhalt gyeppel viszont majd kezdeni kell valamit, ezért nem árt kialakítani egy kis komposzthalmot a kert valamelyik félreeső sarkában. Fűnyírás után keletkezett nyesedék halomba rakás után egy héttel a egynegyede összeroskad.  Ha kert túl kicsi és nem akar a komposztálóval bajlódni akkor van egy másik jó kerti tippem!
Ha a kertjében található néhány cserje, gyümölcsfa akkor érdemes egy Angolszász módszert alkalmazni. Az Angol kerttulajdonosok, szívesen használják fel a levágott fű kaszálékát a dísznövények tövének takarására.  A fűnyesedék a hiedelemmel ellentétben sem büdös, főleg ha vékony rétegben fokozatosan teríti a növények alá, nem lesz tőle rendetlen hatású udvara és még az elrohadt növényi maradvány még tápanyagot is juttat a növényeknek és még a gaz sem kell ki!  A növények pedig, főleg a gyümölcsfák igencsak hálásak lesznek a talajtakarásért.. Ráadásul még spórolt is, hiszen nem kellet bevásárolnia fenyőkéregből

Forrás: www.kertem.hu


Üdvözlettel:
Durucz Attila 
Durucz kert - "A szép kerthez vezető út!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése