2013. február 17., vasárnap


Tavaszi talaj-előkészítés, gyepvetés

Szakmai berkekben is találkoztam már azzal a felfogással, miszerint a gyep vetése nem tartozik a kiemelten bonyolult munkák közé. A fűmagos dobozok oldalán található “szórja a doboz tartalmát az előkészített területre és öntözze be” utasítás is azt sugallja, hogy nem szükséges különleges képesség a “füvezéshez”. Ez utóbbi szakkifejezést egyébként a hirdetési újságból kölcsönöztem, ahol önjelölt kertépítők -  egy szál rozsdás talicskával és fogatlan gereblyével -  rendszeresen kínálják szolgálataikat a gyanútlan megrendelők figyelmébe.
Kertépítés - Durucz kert
Ezért ilyenek a kertjeink.
Kevesen látják be, hogy egy olyan beruházás amit húsz évre tervezünk (legalább ennyit kell kibírnia a gyepnek különleges beavatkozás nélkül) lelkiismeretesebb hozzáállást igényelne.
A terület vizsgálata
Mielőtt bármihez hozzákezdenénk mérjük fel, azon kívül, hogy zöldet szeretnénk látni, valójában mi is az elképzelésünk? Főleg az új tulajdonosok vélik gyepesítéssel megoldani a későbbi kerti kényszermunkák minimálisra csökkentését. Ez téves elképzelés, de erről hitelesebben tudnának elmélkedni a fűnyírástól megizmosodott kertszomszédok. Tudomásul kell venni, hogy a gyepfelület gondozása állandó, intenzív munkát igényel.
Figyeljük meg, a terület kellőképpen benapozott-e ? Árnyékos területen nem igazán érzi jól magát a fű, bár vannak kifejezetten árnyéktűrő magkeverékek is.
Ezekre a helyekre fű helyett inkább talajtakaró növényeket telepítsünk, amik ugyanazt a feladatot betöltik, kevesebb gondozást igényelnek, s némelyikük az időszakos taposást is elviseli. A talaj, a mikroklíma, a környezet figyelembe vételével döntsük el milyen minőségű gyepet szeretnénk, (a különböző fűmagok ára szélsőséges határok között változik) a kiegészítő anyagokkal, a munkadíjjal milyen költségre számíthatunk?


Tavaszi talaj-előkészítés 
Attól függően, hogy tavasszal mikor tudunk rámenni a talajra, vagy meg tudjuk előzni az első gyomosodást, vagy nem. Nem érdemes sietni a vetéssel, mert a gyomok általában életképesebbek a fűféléknél és könnyen elnyomják azokat. Jobb, ha megvárjuk az első levélkezdeményeket és ismét átkapáljuk a területet. A kétszeri kapálással megtisztított talajon kelő fű most már könnyebben túlnövi az ismét fejlődésnek induló gyomokat, a későbbi rendszeres kaszálás pedig végképp lehetetlenné teszi majd a további növekedésüket.

  

Adalékanyagok 
Ahhoz, hogy a magágyat kellőképpen megművelhessük és a gyep részére megfelelő létfeltételeket biztosíthassunk, legtöbbször adalékanyagok alkalmazása szükséges. A kötött talaj szerkezetét folyami homok bedolgozásával javíthatjuk, a túlságosan könnyű, laza föld tulajdonságait vályog, agyag illetve tőzeg hozzáadásával módosíthatjuk, a komposzt a humusztartalmat növeli, a szerves trágya azonnal felvehető tápanyagot biztosít. Mindig a körülmények és az adottságok határozzák meg, hogy ezekből (és egyéb) anyagokból mit és mennyit használunk a talaj feljavítására.



Mit vessünk? 
Szerencsére megszűntek azok az idők, amikor tavasszal, kertészeti részlegünknél sorban álltak a környék jeles képviselői és ki-ki társadalmi rangjának megfelelően egy-két kiló ingyen fűmagot vételezett – gondolom azért, mert másképp nem lehetett hozzájutni.
Ma már szinte idegenvezetőre van szükség ha el akarunk igazodni a fűmagos polcok között – olyan bőséges a kínálat. Nem biztos, hogy a legszebb csomagolás rejti számunkra legideálisabb vetőmagot és az sem, hogy amiért  többet kérnek az jobb. Az osztrák vagy német magból kelt  fű ugyan olyan zöld mint a hazai, mégis kétszer annyit kérnek érte. Nem csodálkoznék ha kiderülne, a német fűmag tulajdonképpen magyar, csak közben beutazta fél Európát és az útiköltséget is velünk fizetteti meg. Ezért drága.        
Jobb, ha inkább ellenőrizzük az árú szavatosságát, mert annak lejárta után rohamosan csökken a magvak csíraképessége. A tanúsítvány nélküli csomagot inkább felejtsük el, -  nem véletlenül szakadt le róla.


Mennyit vessünk?
A szakelmélet évtizedek óta görcsösen ragaszkodik a 3-5 dkg / négyzetméter mennyiséghez, de tapasztalatok szerint csak 7 dkg felett kaphatunk meggyőző minőségű gyepfelületet. Az kétségtelen, hogy 5 dkg is elegendő négyzetméterenként, mert a tarackképződésnek köszönhetően a rendelkezésére álló teret így is benövi, de nem mindegy, hogy a vetést követően mikor kapunk tömör, egyenletes, taposást tűrő pázsitot.

Hova vessünk? 
Térjünk egy kicsit vissza a talaj-előkészítéshez, mert a magágy még mindig üresen hever a földmunkák és az adalékok bekeverése után.
A fellazított termőföldet gereblyével, kézi simítóval a lehető legegyenletesebbre eldolgozzuk, ügyelve arra, hogy most már a végleges talajfelszínt alakítjuk. Minél egyenletesebb a felület, annál könnyebbek a következő évek ápolási munkái és annál szebb a munka végleges eredménye. Ezt követi az első hengerezés, ami segít a kisebb egyenetlenségek eltüntetésében. Az eddig észre nem vett, tenyérnyi magaslatokat a henger jobban megnyomja, a mélyedések felett nyom nélkül áthalad, így a különbségek jól láthatóvá válnak. Másodszor is át kell gereblyézni tehát a területet, hogy most már valóban biliárdasztal simaságú felületet nyerjünk.

Hogyan vessünk? 
Szépen!
Meggyőződésem, hogy csak kézi vetőkocsival vagy nagyobb területen géppel adagolható ki egyenletesen a megfelelő mennyiségű fűmag. Gyakorlatlan kéznek a kiszórás nehézkes, nem szabályozható és ebből következően eleve egyenetlen kelést eredményez.
Nem felesleges kiadás egy szórókocsi beszerzése, mert a vetés után, az évi rendszeres műtrágyázás is ezzel történhet.


A fűmag bedolgozása 
A kijuttatott fűmag nem maradhat a felszínen, mert a csírázó magvak könnyen kiszáradnak. Mélyre sem kerülhetnek, mert akkor befulladnak. Az ideális takarás nem több 1 cm-nél, ezt kis területen homok, tőzeg vagy finomra rostált talaj kézi terítésével szokták elvégezni. Kifogástalan munkát a szöges-hengerpár végez, ami a magokat és a felső 1-2 cm-es talajréteget egyenletesen összekeveri. Ugyan ilyen minőséget biztosít a fűmagvető gép bordázott, áttört falú hengere is. A szöges-hengerrel megbolygatott felszínt ezután ismét a sima-hengerrel tömörítjük. A munkákat műtrágyázás és az alapos beöntözés zárja.



Üdvözlettel:
Durucz Attila
Durucz kert - "A szép kerthez vezető út!"
www.kertepito.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése