2013. november 1., péntek

Gyep vagy kutya ? 

Erre a kérdésre mindig azt szoktam válaszolni: gyep is és kutya is!
Ahol kert van, ott általában kutya is van. Viszont ahol kutya van, ott nem sokáig marad egyben a kert – állítják néhányan. Ezek az emberek alábecsülik kutyáik értelmi képességét. Következetes szoktatással, némi szigorral bármelyik négylábút rá lehet venni, hogy a kert csak egy meghatározott részét használja életfunkciói bonyolítására. Csupán a kutyagumi miatt kár lenne száműzni az ebeket! A kutya saját területhatárait védi, tehát közvetlenül a kerítés mellé ne is akarjunk gyepet telepíteni, mert legtöbbször úgy is ott rohangál, a dolgát is ott végzi, így előbb-utóbb kikoptatja ezt a sávot. Célszerűbb inkább lemondani erről a területről az “őrszolgálat" javára, mert a többit valószínűleg nem károsítja majd jóvátehetetlenül.

    
De, ha nem szeretne kompromisszumot kötni kutyájával, akkor itt egy megoldás.
A kecskei is jól lakjon és a káposztai megmaradjon, hívjuk segítségül a technikát. A piacon lehet már olyan "láthatatlan" villanypásztort kapni ami megakadályozza, hogy kutyája eltapossa növényeit, beleugorjon a medencéjébe, vagy elcsavarogjon, és közben nem zavarja  a kert használatát.

A talajba egy 1,5 mm vastag kábelt kell telepíteni amit egy jeladóval kell összekötni és jelet küld a kutya nyakában lévő jelfogó nyakörv felé. Így teremt határsávot a nyílt térben.
Ha kutya közelit az antenna felé először figyelmeztető hangjelzést ad, majd ha az állat mégis tovább közelit akkor egy gyenge áramütés téríti vissza, kényszeríti visszafordulásra. 

A készülék megfelel a NF EN 55014-es szabványnak.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az első nap után az eb megszokja a határokat és a későbbiekben ezt be is tartja. Egy rövid idő után a készüléket is kikapcsolhatja, mert a kutya tisztelni fogja kert határait.



Üdvözlettel:
Durucz Attila
Durucz kert - "A szép kerthez vezető út!"
www.kertepito.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése