2014. április 21., hétfő

A gyep öntözése

A természetes csapadék mennyisége, térbeli és időbeli eloszlása csak ritkán felel meg a növényzet igényeinek. Amennyiben természetes csapadék mennyisége és eloszlása elégtelen, vagy a talaj vízkészlete alapján nem áll rendelkezésre a szükséges vízmennyiség, akkor a hiányt öntözéssel pótoljuk. (Magyarországi klimatikus viszonyok között ez gyakran előforduló állapot.) A gyep vízigénye a mikroklíma, a fajtaösszetétel, a talaj és más környezeti tényezőkön túlmenően a hőmérséklettől függ.


A gyepfelület vízigénye ezek figyelembevételével átlagosan 1-7 liter/m2/nap = 10-70m3/hektár /nap.
Gyep vízigénye a hőmérséklet függvényében:
Napi maximum 35 C fok felett> 8 mm/nap
Napi maximum 30 – 35 C foknál a vízigény 6 – 8 mm/nap
Napi maximum 25 – 30 C foknál a vízigény 4 – 6 mm/nap
Napi maximum 20 – 25 C foknál a vízigény 3 – 4 mm/nap
Napi maximum 15 - 20 C foknál a vízigény 2 – 3 mm/nap

Általánosságban a ritkább időszakonkénti, de nagyobb adagú öntözés javasolható. Gyakori kis vízadagokban történő öntözés a gyökeresedés elsekélyesedéséhez vezet, mivel a gyökerek a mindig nedves fel-talajban maradnak. Ez erősen csökkenti gyepünk taposás és szárazságtűrését. A növényállományban a nemkívánatos Poa annua és Poa trivialis fajok könnyen felszaporodnak és kiterjednek.

Estenként fontos lehet a csapadék mérése csapadékmérővel, illetve a kijuttatott öntözővíz mérése és öntözési napló vezetése. A helyes vetőmag megválasztásával bizonyos mértékig csökkenteni tudjuk az öntözéshez szükséges víz mennyiségét. Mivel az öntözővíz korlátozott mértékben előforduló természeti erőforrás, aminek komoly költségei vannak, igyekezzünk az öntözést célszerűen minimalizálni. Ebben segíthet a magas színvonalú öntözési technika, az öntözés helyes időpontjának megválasztása, a szórófejek helyes beállítása, megfelelő átfedések, illetve lehetőség szerint a szélcsendben történő öntözés.


Üdvözlettel:
Durucz Attila 
Durucz kert - "A szép kerthez vezető út!"
www.kertepito.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése