2014. március 24., hétfő

Trágyafajták

A különféle trágyák elsősorban hatóanyag tartalmuk és a tápanyagok aránya tekintetében különböznek egymástól, de minden trágya a következő csoportok valamelyikébe sorolható: szervetlen /minerális/, szerves /organikus /, szervetlen-szerves, hosszú hatástartamú.

A korszerű tápanyag-utánpótlásban a hosszú hatástartalmú gyeptrágyák meghatározó szerepet játszanak. A következő kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek:
- minimalizálják a kiégési veszélyt, mivel a tápanyagok lassan, talaj mikroorganizmusai által szabályozott folyamatokban szabadulnak fel,
- a tápanyag arányai a gyep igényeit követik,
- a lassú tápanyag-feltáródás következtében nem indukálnak csúcsnövekedést,
- elősegítik a mélyebb gyökeresedést,
- apró szemcseméretűek (elit, mini, standard szemcseméret)
- nem kötik meg a vizet
- egy 25 kg fóliával bélelt papírzsák kb. 1000 m2-re elegendő, ami könnyen szállítható, kezelhető,
- környezetbarát hatásúak



Hosszú hatású gyeptrágyák
A hosszú hatású műtrágyák jó kezdeti hatással valamint hosszabb időtartamú, egyenletes, jó tápanyagellátással rendelkeznek. A hosszan tartó egyenletes N-nel való tápanyagellátás azonban csak a rövid, középtávú valamint hosszú ideig ható N formák kombinációja révén érhető el. A hatóanyagok átalakulása hosszú láncú vegyületi formákból a rövidebb formátum felé a mikroorganizmusok révén közvetlenül a természetes növekedési tényezőkhöz kapcsolódik / talajhőmérséklet, talajnedvesség/, azokhoz tehát, melyek a növények növekedését egyébként is közvetlenül befolyásolják. Így valósul meg az igény szerinti trágyázás.

Trágyák szemcsemérete
A trágyák szemcsézettsége a hatóanyag eloszlás egyenletességét befolyásolja. Szemcsemérettől függetlenül fontos azonban, hogy a granulátumnak homogénnek kell lennie, ami annyit jelent, hogy a szemcséknek, egyforma méretűnek és hatóanyag-tartalmúnak kell lennie.
A finom granulátum célja, hogy mindegyik fűcsomó tápanyagpótláshoz jusson. Ha ugyanazt a tápanyagot nagyobb szemcsékben juttatjuk ki, akkor a szemcsék közvetlen közelében túlzott ellátás jön létre, míg távolabbi helyeken hiány tapasztalható. Különösen a gyakran nyírt területeken jelentkezik a finom granulátumoknak az - az előnye, hogy gyorsan a gyepszőnyegbe mosódnak és a nyíráskor nem keverednek, az esetleg eltávolításra kerülő fűnyesedékkel.




Üdvözlettel:
Durucz Attila
Durucz kert - "A szép kerthez vezető út!"
www.kertepito.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése