2014. április 14., hétfő

Gyepkarbantartása

Gyepszellőztetés, lyuggatás, homokszórás

Gyepszellőztetés
A gyepek talajfelszínén az elhalt növényi részekből idővel gyepfilc képződhet. Jelenléte kis mértékben hasznos, túlzott vastagságban azonban kimondottan káros. Kisebb mennyiségben mulcsként védi a talajt a kiszáradástól illetve csökkenti a csúszásveszélyt (pl. labdarúgópálya esetén). Ha azonban az elhalt növényanyag felhalmozódása gyorsabban zajlik, mint a természetes lebomlási folyamatok, rövid idő alatt vastag, tőzegszerű réteg keletkezik. Ez a réteg alacsony erősen savanyú kémhatású, és mintegy szigetelőrétegként viselkedve kimondottan akadályozza a víz, a tápanyag és az oxigén kell_ áramlását.
Normál körülmények között évente 1cm filcréteg is létrejöhet. Ez a vastagság még nem ad okot aggodalomra, mert kedvező hatásai érvényesülnek, 2cm azonban már 20 l/m2 öntöz_vizet is képes megkötni és a víz talajba jutását megakadályozni, ami nyáron roppant káros. A probléma megoldása az alapos gyepszellőztetés. Jól elvégzett gyepszellőztetéssel 1 kg/m2 gyepfilcet is kidolgozhatunk és eltávolíthatunk erősen elfilcesedett gyepünkből.



A gyepfilc negatív hatásai a következők:
- erősebb gyomosodás
- betegségekre való erősebb hajlam
- erős víz és tápanyagmegkötés
- csökkenő gyökeresedés mértéke
- szivacsszerű puha felület

Gyepszellőztetésen azt értjük, amikor az erősen elfilcesedett gyepet megfelelő szerszámmal megszabadítjuk a felhalmozódott gyepfilc rétegtől. A gyepszellőztetés legkedvezőbb időpontja a tavasz, illetve kora ősz, száraz időjárási körülmények mellett. Lehetőség szerint mindenképpen kerüljük a kánikulai viszonyok között végzett gyepszellőztetést. Házi kertekben kézi gyepszellőztetővel, nagyobb felületeken gép segítségével távolíthatjuk el a gyepfilcet. A gyepszellőztető annál tökéletesebb munkát végez, minél kisebb a kései közötti távolság. A kitermelt anyagot természetesen el kell távolítani a gyepről. Mivel a munkaerősen elfilcesedett területen csak ritkán tökéletes, ismételt gyepszellőztetéssel lehet a kívánt eredményt elérni.



Lyuggatás
A legerősebb tömörödésnek kitett rész a gyep felső néhány centiméteres része. Következésképpen az összetömörödés hatására levegőtlen körülmények jönnek létre. A lyuggatással hatékonyan javítjuk a felső részek átlevegőzését. Lyuggatás során a lyuggató gép tüskéi négyzetméterenként lyukak sokaságát hozzák létre 5-10cm mélységben, melynek a következő kedvező hatásai vannak:
- csökken a fel-talaj összetömörödése
- javul a talaj vízháztartása
- gyorsul a gyökérzet növekedése és gázcseréje
- csökken a gyepfilc képződés



A lyuggató gép akkor fejti ki kedvező hatását, ha tüskéi lyukas, kónuszos kiképzés folytán kis földdugókat emelnek ki a talajból. Amennyiben a lyuggató gép tüskéi tömörek, további összetömörödést idéznek elő. A lyukak sűrűsége meghatározza a lyuggatás hatékonyságát. A professzionális perforátor négyzetméterenként 300-400db, 5-7 cm mély lyukat készít.
Munkavégzés előtt, szárazság esetén a gyepet alaposan meg kell öntözni, ha megfelelő eredményt szeretnénk elérni. A munka szezontól függetlenül, egész évben végezhető. Kötött talaj esetén homokszórással kombinálva jobb és tartósabb eredményt kapunk.
A lyuggatás során keletkezett lyukakat kvarchomokkal feltöltve javíthatjuk a feltalaj vízelnyelő képességét. A lyuggatás során kitermelt földugók a területen maradhatnak, homokkal keverhet_ek vagy a gyepfelületről eltávolíthatók.
A levegőztetés másik formája a hasítékozás, amikor késekkel vékony hasítékot vágunk a gyepbe, hogy javítsuk a fel-talaj átszellőzését. A hasítékozásnak hasonlóan kedvező hatásai vannak, mint a gyepszellőztetésnek.


Homokszórás („top dressing”)
A gyepfelületek légcseréje és vízáteresztő képessége különösen a fokozott használat következtében fellépő összetömörödés hatására idővel csökken. Felületi egyenetlenségek keletkeznek, amit rendszeres kvarchomok szórással jelentősen mérsékelhetünk:
- a légcsere javul
- a felületi egyenetlenségek kiegyenlítődnek
- a feltalaj szárazabb lesz
- lyuggatással kombinálva a feltalaj homokban gazdagabb lesz
- a gyepfilc gyorsabban lebomlik.
Kijuttatása esetenként 2-6 l/m2 mennyiségben javasolható. Ha nagyobb mennyiséget használunk, lehetőleg 2 részletben juttassuk ki. A homok fel-talajba való keverése céljából alkalmanként lyuggatással is kombinálhatjuk, így mindkét kezelés hatása fokozható.
Ügyeljünk arra, hogy a homok legyen agyag- és mészmentes, télálló, valamint apró (1-3mm) szemcseméretű.
Mosott folyami, vagy bányahomok, illetve méretre őrölt kőzúzalék is alkalmazható. A sarkos szemcse nagyobb pórusteret hoz létre a lekerekítettel szemben. Kötött talajokon évente akár évente több alkalommal is célszerű lehet homokot kijuttatni, alkalmanként 2-6l/m2 mennyiségben. A kötöttebb talajoknál a homok több durva frakciót, míg lazább talajoknál több finom frakciót tartalmazzon.

Az ún. „top dressing” a homokszórás nemzetközileg elfogadott módja, melynek lényege, hogy a meglévő gyepet felülről a gyep fejlődését kedvezően befolyásoló anyagokkal felülterítik. Ez az anyag leggyakrabban mosott homok, komposzt és/vagy valamilyen talajjavító anyag, illetve trágya keveréke. A „top dressing” részben a talaj szerkezetének javítása, részben a tápanyag-utánpótlás, részben a felületi egyenetlenségek csökkentése céljából kerül kijuttatásra. Alkalmazása a homokos felépítésű sportgyepeken feltétlenül szükséges.


Üdvözlettel:
Durucz Attila 
Durucz kert - "A szép kerthez vezető út!"
www.kertepito.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése