2012. június 2., szombat

Füvesítés után 7 héttel
2012.06.03. vasárnap

A héten a fűnyíráson kívül semmi nem történt a fűvel. A kertet rendszeresen használjuk gyerek játszik rajta, a család felnőtt része pedig kihasználja a tűzrakó adta lehetőséget. 




Mi is volt a fűmagos zsákban?


- 10 % Lolium perenne 'Fairway' - Angol perje
  15 % Lolium perenne 'Roadrunner' - Angol perje
A legtöbb fűmagkeverék fontos alkotórésze. Jól viseli az igénybevételt, kötőt talajon is képes gyorsan meggyökeresedni. 
Tömött, bokrosodó évelő fűfajta, alsó levélhüvelyei fiatal korban vöröses színűek. Levelei fényes zöldek és simák. Dús, bojtos gyökérzete képes a talaj mélyebb rétegeibe lehatolni és azt sűrűn átszőni. Gyorsan fejlődik 6 - 8 nap alatt kikel, viszont 2 - 3 év után kiritkul.

- 30 % Festuca rubra var. trichophylla 'Seabreeze' - Vöröscsenkesz 

- 15 % Festuca rubra var. commutata 'Ombretta' - Vöröscsenkesz 
Pázsit keverékek egyik alkotórésze. Jól megfér más fűfajokkal, de az agresszív növekedésű fűfajok kiszoríthatják. 
Tömött, bokros növekedésű, jó szárazság tűrő alfaj.  Gyorsan képes benőni a füvesített területet, de nem egy tartós fajta. Jól tűri ha alacsonyra van nyírva, de fűnyírás után levelei elszíneződnek. Kötött talaj kivételével, bár milyen talajtípuson megél.

- 30% Festuca rubra var rubra 'Florensate' - Réti perje
Pázsit és sport fűmag keverékek általánosan hasznát alfaja. Laza állású növény, ezért olyan fűfajtákkal szokták keverni ami tömött gyep felületet alkotnak. Tarackoló szárú, finom szőrökkel borított levelű növény. Jól tűri a szárazságot, de nem szereti, ha alacsonyra van nyírva. Homokos talajon fejlődik a legszebben, Festuca fajokra jellemzően a kötőt talajban nehezen fejlődik. 

Ez a fűmagkeverék elviseli a járkálást, sportolást, gyerekek játszadozását, egyszóval mindent ami kert használatával együtt jár. Magyarország egyik leggyakoribb kerti gyeptípusa. 



Üdvözlettel: 
Durucz Attila
Durucz kert - "A szép kerthez vezető út"







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése