2012. június 9., szombat

Füvesítés után 8 héttel
2012.06.09. szombat

8. hét után így nézz ki a kert és a fű. 
A képen jól látszik, hogyan is festet a kert fűnyírás előtt és után

Kertápolás:
Miért is fontos a rendszeres fűnyírás?
Az alapvető gyepkarbantartási munkák - ilyen a fűnyírás, műtrágyázás, öntözés, gyomirtás - nemcsak az a lényege, hogy szép és ápolt legyen kertünk, hanem arra is, hogy a gyepben a hasznos fűfajok sokáig megmaradjanak és kiszorítsák maguk körül a gyomokat, mohát és egyes betegségeket. 
A fűnyírás során nem csak az a cél, hogy az egyenletlen növekedést megakadályozzuk, hanem, hogy gyepünk erős és jó minőségű legyen.  

A heti fűnyírás egy kicsit elhúzódott, az eddigi 1/2 órás fűnyírásokból 90 perc lett. Ez egy kicsit sok volt!
A nyírás során kb. 400 liter kaszálék jött le a területről.


Fűnyírást áprilistól októberig szoktuk végezni. A nyírás gyakorisága sok tényezőtől függ, többek között a gyep összetételétől, az időjárástól, évszaktól, és a talajtól. A legjobb jelzést maga a növény magassága jelzi. Javaslom ha szép gyepet szeretne kertjébe akkor 5 - 10 naponta egyszer nyírja le kertjében a füvet, ha ennél ritkábban  végzi el ezt a kertfenntartási munkát akkor növényt vissza veti a növekedésben és megritkul. A ritka  gyepben gyorsabban megtelepedik a gyom és a moha. 

Vágási magasság beállítása:
2 cm alatt - Tönkre megy a gyep
2,5 cm - I. osztályú pázsit nyírási magassága
3 cm - I. oszt. pázsit nyírási magassága tavasszal, ősszel és szárazságban
3,5 cm - Kerti és Sport típusú gyepek nyírási magassága nyáron.
4 - 5 cm -  Kerti és Sport típusú gyepek nyírási magassága  tavasszal, ősszel és szárazságban, illetve füvesítés utáni első fűnyírkor ekkorára érdemes nyírni a füvet.
6 cm felett - Veszélyes! A durva fűfélék elnyomják az értékes fűfajokat, ha rendszeresen ebben a magasságban van a fű lenyírva.  


Egy jó tanács! Soha ne használjon mulcsozó fűnyírót, mert a nyesedék ami a gyepen marad, nem csak, hogy csúnya látványt nyújt, de árt is  a fűnek. A fű levegőtlenné válik, a tápanyagot és a vizet nem fogja tudni felvenni, ettől kiritkul és a gyomok bele költöznek foltokba és elnyomják a füvet. 

Mekkora fűnyírót válasszon kertjébe:
Ha bemegy egy barkácsáruházba rengeteg fűnyíró közül válogathat, de tudni a kell, hogy nincs olyan fűnyíró típus, amely minden gyeptípushoz ideális lenne. A helyes választás a gyepfelület nagyságától és a pénztárcájától függ, de vigyázzon egy olcsó fűnyíró hamar tönkre megy és az alkatrészek többe fog kerülni, mint egy új fűnyíró ára. Ez a hobbi márkák üzlet politikája! Ezért ha megteheti, válaszon egy professzionális márka, alacsony kategóriájú gépét és higgye el megfog térülni befektetése.

200 nm gyepfelülethez 30 cm vágásszelésegű fűnyíró gépet  érdemes venni. Legyen az benzines vagy elektromos.
350 nm 32 - 40 cm vágási szélesség, ha lehet akkor benzines gépet vegyen.
500 nm-nél legalább 40 cm széles legyen a fűnyírógép vágási szélessége, ami már önjárós is lehet.
1000 nm 45 - 53 cm. Érdemes már fűnyíró traktort vásárolni ekkora területnél.
1500 nm 53 - 56 cm
2000 nm felett legalább 75 cm széles fűnyíró traktorra lesz szüksége.




 Madárbarát kert.

Üdvözlettel: 
Durucz Attila
Durucz kert - "A szép kerthez vezető út"





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése