2017. április 3., hétfő

Gyep tápanyag utánpótlása

A tapasztalatok szerint megéri kellő hangsúlyt fektetni a tavaszi gyeptrágyázásra, kis ráfordítással kellő eredményt lehet elérni. A fűnyírás, és az öntözés során tápanyagot vonunk ki és mosunk ki a talaj felső rétegéből ahol a növény gyökér zónája található. Ahhoz, hogy a gyep regenerálni tudja magát megfelelő mennyiségű tápanyagra van szüksége. Ha javítani szeretnénk a sűrűségen, a kondíción, ellenálló képességen és a kinézeten akkor elengedhetetlen a rendszeres tápanyag utánpótlás. A megfelelő tápanyag szint kedvező hatással van a talajban élő hasznos élőlények számára.

A tápanyag igénye a gyepnek:
Nitrogén 20 – 35 g/nm/év
Foszfor 5 – 10 g/nm/év
Kálium 15 – 25 g/nm/év
Magnézium 2 – 4 g/nm/év

Évi 3 – 4 x alkalommal történő gyeptrágyázással kielégíthetjük a gyepfelület tápanyagigényt egy szezonra.
Fontos, hogy minőségi, lassan lebomló gyeptrágyát használata, ami kifejezetten a gyep igényeihez fejlesztetek ki. Kerülni kell a mezőgazdaságban használatos műtrágyákat (pétisó, ammónium - nitrát, mikramid, és társait) ezek a trágyák nem tesznek jót a gyepnek, de tönkre teszik a talaj élővilágát és megnövelik a talaj sótartalmát is. Víz oldékony trágyák, amik gyorsan feloldónak és a növény számára gyors, lórúgásszerű hatással vannak. A gyep kálium igényes, ugyanakkor klór érzékeny, a mezőgazdasági műtrágyák a káliumot kálium – klorid formában tartalmazzák, ezért ez káros a növény számára. A műtrágyák hatása kedvezőtlen növény és talaj számára egyaránt.  Tehát károsak!

A műtrágyák mellett léteznek alternatívák, mint a lombtrágyák, szuszpenziós trágyák, trágyakoncentrátumok és a szerves trágyák. Ezek célzott és jó megoldást kínálnak. Megfelelő alternatívák a műtrágyákkal szemben.
A gyeptrágyák drágáknak tűnnek, de az olcsóbb mezőgazdasági trágyák árelőnyét elviszi a megnövekedett nyesedék mennyiség, a gyakoribb nyírás, és megnövekedett növényvédelmi járó plusz költségek.



A gyeptrágya előnyei:
  • A fokozatos és egyenletes tápanyagleadás
  • Kimosódás elkerülése
  • Biztosítjuk vele a gyep évszaknak megfelelő tápanyag utánpótlását
  • Biztonságos kijuttatás


A kertész 5 jó tanácsa:
  1. Jobb később, mint soha! Ha nincs lehetősége évente 3 – 4 x trágyázni akkor igyekezzen kora tavasszal kijuttatni a tápanyagot, ekkor még nincs öntözés, kimosódás, és mire a növekedés megindul addigra a trágya felvehető formában ott lesz növényszámára a talajban.
  2. Igyekezzen október közepéig kijuttatni az őszi gyeptrágyát, hogy a gyepet ellenállóba tegye a téli stressz helyzetekkel szemben preventív védelmet nyújtva a betegségekkel szemben.
  3. Árnyékos területen csökkentse a kijuttatni kívánt gyeptrágya mennyiségét
  4. Trágyázást előtt érdemes szelektív gyomirtást elvégezni
  5. Tavaszi gyeptrágyázás előtt végezzen gyepszellőztetést, hogy a növény könnyebben feltudja venni a tápanyagokat és jobban tudjon hasznosulni.

Üdvözlettel:
Durucz Attila 
Durucz kert - "A szép kerthez vezető út!"
www.kertepito.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése